Punta Skala resort - krovna

Punta Skala resort

Vrhunska opremljenost te besprijekorna usluga bili su zahtjevi koje je investitor postavio pred tim stručnjaka. Želja investitora bila je implementiranje najmodernijih tehnoloških sustava kako bi se dobila najbolja rješenja te maksimalno iskoristila IP tehnologija, uz istodobne uštede u postavljanju infrastrukture.

Opis poslovanja korisnika:

U ekskluzivnom premium resortu Punta Skali kod Zadra, na samoj obali mora nalazi se Falkensteiner Hotels & Residences. Zadivljujuća arhitektura, inovativna oprema i mediteranski dizajn čine ga vodećim resortom u Hrvatskoj koji su projektirali najbolji svjetski arhitekti. Čine ga Family Hotel Diadora (252 sobe), Hotel & Spa Iadera (210 soba), Residences Senia (187 apartmana); hoteli sa 4 i 5 zvjezdica sa visoko vrijednim luksuznim apartmanima, ekskluzivnim restoranima, predivnim plažama te brojnim sportskim i zabavnim sadržajima. Iadera Punta Skala najluksuzniji je hotel u portfelju Falkensteinera u Hrvatskoj. Najzahtjevniji je to i najskuplji dio cijelog kompleksa površine 8000 četvornih metara.

Punta Skala

Izazovi:

Vrhunska opremljenost te besprijekorna usluga bili su zahtjevi koje je investitor postavio pred tim stručnjaka. Želja investitora bila je implementiranje najmodernijih tehnoloških sustava kako bi se dobila najbolja rješenja te maksimalno iskoristila IP tehnologija, uz istodobne uštede u postavljanju infrastrukture. Uključili smo se u projekt dok su objekti bili u građevinskoj fazi i to smo vrijeme iskoristili kako bi svojim iskustvom tehnološki oblikovali Punta Skalu. Najveći potencijal ovoga resorta je ulazak u područje kongresnoga turizma. Profesionalno opremljeni konferencijski prostori na više od 600 četvornih metara, savršeno opremljen poslovni centar, najmodernija komunikacijska tehnologija u javnim područjima i sobama te potencijal ovog rajskog resorta koji pobuđuje kreativnost, idealno su mjesto za zasjedanja. Samim time javila se potreba za visoko kvalitetnom i inovativnom infrastrukturom.

Rješenja:

Predložena rješenja uzela su u obzir da će se između objekata postaviti optička infrastruktura te je sva oprema instalirana centralizirano koristeći pogodnosti IP tehnologije. Na taj je način Punta Skala uštedjela na infrastrukturi kao što su centralna IP antenska stanica, centralizirani serveri za Interaktivnu TV i Video on demand (VOD), centralizirani server za IP telefoniju i centralizirana autorizacija i naplata Interneta, a koja bi se inače morala implementirati posebno za svaki objekt. Vrijeme implementacije pratilo je dovršavanje objekata, ali je osnovna infrastruktura postavljena u prvom koraku kada su postavljeni centralni sustavi. Svi sustavi su integrirani s PMS sustavom Protel koji koristi Punta Skala. Na taj način se ostvaruje centralizirani check-in/out te naplata usluga. Puštanje u pogon sustava po objektima se svodilo na instalaciju korisničkih uređaja kao što su telefoni i TV te spajanje na centralni sustav. Sljedeći korak je bio proširenje postojećeg sustava IP telefonije te su se putem postojećih WAN veza povezali Punta Skala i uredi Flakensteinera u Zadru u jedinstven sustav telefonije. Konačna nadogradnja tog sustava izvršena je implementacijom kontaktnog centra za centralnu prodaju Falkensteinera u Hrvatskoj.

IP telefonija i kontaktni centar

Komunikacijsko rješenje Avaya Communication Manager kapaciteta je 1000+ korisnika. U hotelskim sobama su postavljeni analogni telefoni, a u uredima, recepcijama i javnim prostorima IP telefoni. To je ujedno i softverska osnovica rješenja kontaktnog centra u Zadru. Avaya Contact Center Express jedinstveno je konvergirano komunikacijsko rješenje, odnosno prijenos glasa i podatka istim putem te visoko kvalitetna glasovna, podatkovna, ujedno i softverska komunikacijska aplikacija. Uz jednostavnost instalacije i smanjenje troškova održavanja, prednost ovoga rješenja nalazi se i u sjedinjavanju svih potrebnih uređaja za kompletno komunikacijsko rješenje dok je u klasičnom slučaju potrebno posebno nabaviti pojedinačne uređaje. Ovaj softver je dizajniran da izađe u susret specifičnim mrežnim zahtjevima karakterističnim za pojedine zemlje.

IPTV i Interaktivna TV

U tehničkoj centrali postavljena je centralna infrastruktura za sve hotele, a obuhvaća IPTV servere Power view kapaciteta 50+ programa, Power TV nadzorni server interaktivne TV, VOD server, Internet server za uslugu Internet radija i Interneta preko TV-a. U sobama su postavljeni sobni kompleti koji upravljaju Samsung interaktivnim televizorima, a sastavljeni su od SBB-a, daljinskog upravljača TV-a sa stalkom i kompleta kablova. Sustav radi na HD standardu. IPTV i Interaktivna TV su rješenja najnovije generacije prijenosa audio i video signala putem IP protokola. Prijenos signala preko informatičkih mreža LAN, WAN, MAN, hotelu omogućavaju jednako kvalitetnu sliku u svim sobama. Prednosti ovakvog rješenja su u mogućnosti nadogradnje i proširenja, bez fizičkog ograničenja broja TV kanala. Interaktivna TV korisniku hotela omogućuje dostupnost zabave i informacija na jednom mjestu. U svakom trenutku korisnik u svojim sobama ili prostorima hotela može pristupiti zabavnom sadržaju ili informacijama o hotelu. Prelaskom s analognog prijenosa na digitalni, korisnicima je potrebno ponuditi više opcija, poput interaktivnog učenja, mogućnosti gledanja filma po izboru u bilo koje doba, sudjelovanja u igrama, mogućnosti dobivanja najraznovrsnijih informacija (stanju na cestama, broju telefona, adresa,…), dobivanju liste TV kanala na temelju omiljenog žanra te mogućnost Internet kupovanja.

Žičani i bežični pristup Internetu

Autorizacija i naplata pristupa Internetu putem implementirane žičane i bežične mreže vrši se kroz centralni Nomadix gateway te softver za geniraranje vouchera HSM. Za potrebe autentikacije i autorizacije gostiju za sustav bežičnog i žičnog Interneta instaliran je Nomadix, sustav za poslovanje hotela koji omogućuje stvaranje kvalitetne i „pametne“ mreže čiji je rezultat brži i pouzdan pristup Internetu i tarifiranje usluge korištenja Interneta u sobama hotela. Ovim suvremenim rješenjem znatno bi se smanjili troškovi telefonskih poziva prema inozemstvu i osigurao brzi pristup Internetu.

Pasivna mrežna infrastruktura

U hotelu Iadera izveli smo strukturno kabliranje te optičku mrežu za potrebe hotela s mjerenjem mreže te izdavanjem mjernih protokola i dokumentiranjem izvedenog stanja. Stalnim razvojem aktivne mrežne opreme postavljaju se visoki zahtjevi za sustav ožičenja. Kabliranje i kvalitetna mrežna infrastruktura su glavna osnova svakog računalnog sustava. Strukturno kabliranje osigurava kvalitetni mrežni sustav višestruke namjene za računalni, multimedijalni i telefonski svijet. Da bi svaki kompleks usklađeno funkcionirao potrebna je dobro isprojektirana mrežna infrastruktura.

Instalacija jake i slabe struje

Izvođenjem instalacije jake i slabe struje te gromobrana u hotelu Iadera, prezentirali smo najviši stupanj integracije raznorodnih sustava te smo pokazali da smo vlastitim kadrom i kompetencijama sposobni izvesti i ovako zahtjevne projekte.